Британският парламент ще гласува промени в сделката на Тереза Мей за Брекзит
29.01.2019 | 11:35
econ.bg
Британският парламент ще гласува промени в сделката на Тереза Мей за Брекзит
Мей е предложила на депутатите да одобрят по-специално една поправка, предвиждаща предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия да бъде заменен с „алтернативни споразумения“

Тази вечер британският парламент ще обсъди, а после и гласува алтернативния план на премиера Тереза Мей за Брекзит. Преди две седмици депутатите от Камарата на общините отхвърлиха с огромно мнозинство първоначалното споразумение за развода – 432 срещу 202 гласа, което доведе до гласуване на вот на недоверие срещу Мей. Макар че правителството ѝ оцеля, министър-председателката бе принудена да внесе промени в споразумението с Брюксел, които засягат най-вече предпазния механизъм за ирландската граница.

Така депутатите ще гласуват по всяка една поправка, внесена в текста на договора. Преди решителния вот Мей се е обърнала към депутатите от своята Консервативна партия да изпратят послание до Брюксел какви промени искат в нейното споразумение за Брекзита, разкриват източници на ВВС и Скай нюз.

Мей е предложила на депутатите да одобрят по-специално една поправка, предвиждаща предпазният механизъм за границата между Република Ирландия и Северна Ирландия да бъде заменен с „алтернативни споразумения“.

Според Скай нюз, Мей е казала още на депутатите консерватори, че планира да проведе на 13 февруари общ вот в парламента по сделката за Брекзит. Заради липсата на категорична подкрепа от Камарата на общините на споразумението за развода, на дневен ред излязоха няколко сценария за бъдещото развитие – Брекзит без сделка, отлагане на датата за напускане, организиране на втори референдум или дори предсрочни избори. По план Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти