Британски лекари призоваха да се сложи незабавно край на употребата на въглища
20.10.2016 | 17:50
econ.bg
Британски лекари призоваха да се сложи незабавно край на употребата на въглища
Лекарите и медицинските сестри твърдят, че овладяването на замърсяването на въздуха от трафика и от електроцентралите ще намали въглеродните емисии, ще намали и замърсяването на въздуха като цяло

Голямо лекарско обединение, представляващо 600 000 лекари и здравни специалисти във Великобритания, заявява, цитирано от британския вестник "Гардиън", че е "задължително и спешно" преустановяването на употребата на въглища, за да се подобри здравето и да се намалят здравните разходи.

В обединението влизат 15 здравни органа, които включват седемте кралски колежа по медицина и Британската медицинска асоциация.

Лекарите и медицинските сестри твърдят, че овладяването на замърсяването на въздуха от трафика и от електроцентралите ще намали въглеродните емисии, ще намали и замърсяването на въздуха като цяло и ще окаже съществен позитивен ефект върху здравето на нацията.

"Промените в климата и замърсяването на въздуха са двете основни заплахи за здравето. Те имат общ източник - изгарянето на изкопаеми горива. Замърсяването от въглищни централи струва на Великобритания колкото 3,1 млрд. британски лири всяка година заради ефекта върху здравето на хората", пише в доклада на Здравния алианс по промените в климата на Великобритания. 

"Замърсяването от въглищни централи причинява много сериозни здравословни последици, включително инсулт, исхемична болест на сърцето и рак на белия дроб. Засяга децата и убива повече хора, отколкото пътнотранспортните произшествия", се казва в проучването на лекарските специалисти.

Правителството на Великобритания обяви, че възнамерява да спре въглищните електроцентрали до 2025 г., но лекарите отговарят, че са разтревожени, че вече над година липсват публикувани документи и обявени мерки как това може да бъде постигнато.

"Прекратяването използването на въглища е лесна намеса, оправдана напълно заради общественото здраве. Бързото поетапно спиране на въглищните станции е наложителната първа стъпка. Въглищата са най-интензивният източник на емисии при производство на електроенергия и е ключов акцент, за да се намалят рисковете от промените в климата.

"Във Великобритания изгарянето на въглища е свързано с 1600 случая на преждевременна смърт, 68 000 допълнителни дни на лечение, 363 266 изгубени работни дни и над 1 милион случая на възпаление на долните дихателни пътища", се казва в доклада.

Изследването на лекарската общност отправя призив към политиците да не се борят поотделно със замърсяването на въздуха и промените в климата, както се е правело в миналото. Някои стратегии могат да бъдат добри и за качеството на въздуха и срещу промените в климата, например използване на енергия от вятъра, слънцето и морските приливи. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти