Броят на милиардерите се е увеличил, но общите им активи са намалели
14.10.2016 | 10:35
econ.bg
Броят на милиардерите се е увеличил, но общите им активи са намалели
Средното богатство на супербогатите се е повишило с 3,7 милиарда долара. В същото време, според данни на Световната банка, на Земята почти 800 милиона души преживяват с по 1,9 долара дневно

Милиардерите са станали повече, но общите им активи са намалели в резултат на по-мудната глобална икономика. Миналата година още 210 души са влезли в клуба на свръхбогатите, в който сега има близо 1400 членове, от които почти една трета (538) са от САЩ, сочи проучване на банка, цитирано от БГНЕС.

Азиатско-тихоокеанският регион със своите 520 милиардери е на второ място. Европа може да се похвали с 339 членове на клуба. Общото им богатство достига колосалните 5100 милиарда долара, почти два пъти повече от БВП на Франция, но е намаляло с около 6% за една година.

Лошият резултат за 2015 се дължи на "насрещните ветрове", пред които е изправена световната икономика, като спадът в цените на суровините и поскъпването на долара.

Средното богатство на супербогатите се е повишило с 3,7 милиарда долара. В същото време, според данни на Световната банка, на Земята почти 800 милиона души преживяват с по 1,9 долара дневно.

Докладът сочи неизбежността на "най-големия трансфер на богатство в историята", който ще се случи, когато сегашните милиардери ще напуснат света без парите си. В следващите 20 години около 2100 милиарда, което е равно на БВП на Индия, ще преминат в ръцете на следващите поколения.

За повечето азиатски пазари, където ръстът на много големите богатства е станал за по-малко от едно поколение, това ще бъде първото прехвърляне на богатството на милиардерите, се казва в документа.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти