Брюксел изключва категорично британски избор "по желание" за Брекзит
28.02.2018 | 16:40
econ.bg
Брюксел изключва категорично британски избор "по желание" за Брекзит
Барние предупреди, че Великобритания няма достатъчно време да договори сделка за преходния период с ЕС за напускането на блока, ако иска да избегне „твърд Брекзит“ – изход без постигане на споразумение

Европейският съюз категорично изключи Великобритания да избира „по желание“ какви да бъдат условията за напускането ѝ. Това каза в Брюксел главният преговарящ на Съюза за Брекзит Мишел Барние. Той допълни, че Еврокомисията трябва да гарантира целостта на единния пазар и, ако Великобритания иска да остане в него, трябва да спазва правилата му.

„Не можем да си представим ситуация, в която да приемем избор „по желание“ от страна на британците. Носим отговорност за гарантиране на целостта на единния пазар. И Обединеното кралство знае много добре правилата, които крепят целостта на пазара, защото ни помагат в тяхното прилагане през последните 43 години“, посочи Мишел Барние.

Барние предупреди, че Великобритания няма достатъчно време да договори сделка за преходния период с ЕС за напускането на блока, ако иска да избегне „твърд Брекзит“ – изход без постигане на споразумение.

„Към този момент остават три седмици и половина до следващия Европейски съвет, времето изтича неумолимо. Притиснати сме от времето. До есента не остава много време, затова съм притеснен ще успеем ли да постигнем споразумение с Обединеното кралство за условия по Брекзит, както те биха искали“, допълни още той.

Французинът уточни, че има „значителни точки на несъгласие“ за преходния период след Брекзит, който ЕС иска да приключи до края на 2020 г. Лондон желае да остави тази времева рамка отворена, което е невъзможно.

ЕС иска споразумението за бъдещите отношения с Великобритания да бъде постигнато до октомври, за да може лидерите на държавите членки да го одобрят и да започне процесът по ратифициране в 27-те национални парламента.

На този етап британското правителство твърди, че след края на преходния период ще напусне единния пазар и Митническия съюз.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти