Брюксел разшири санкциите срещу Русия заради „Сименс”
05.08.2017 | 11:45
econ.bg
Брюксел разшири санкциите срещу Русия заради „Сименс”
Нови санкции срещу Русия след скандала около доставките на турбини „Сименс” в Крим

Европейският съюз разшири списъка със санкции срещу Русия във връзка със скандала около доставките на турбини „Сименс” в Крим. Това съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС. 

Така общността налага санкции върху трима руски граждани и три фирми. Сред физическите лица са двама държавни служители и представител на една от санкционираните компании. 

Те са застрашени от замразяване на активи и забрани за пътуване. Сред „печелившите” са руският министърът на отбраната Андрей Черезов и Евгений Грабчак и Сергей Топор-Гилка от дъщерното дружество на държавната корпорация "Ростех" - "Технопромекспорт". 

В черния списък влизат компаниите „Технопромекспорт”, „Ростех” и „Интеравтоматика”. На 26 юли страните членки постигнаха принципно съгласие за въвеждане на допълнителни санкции срещу 3 физически и 3 юридически лица от Русия, но за влизането в сила на решението беше нужно одобрение на Съвета на ЕС. 

На 21 юли концернът „Сименс” заяви, че спира доставките на енергооборудване за руски фирми, защото четири доставени за електроцентрала в Таман газови турбини са били прехвърлени в Крим в нарушение на санкциите на ЕС.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти