Брюксел ще осъди действията на Турция срещу газовите сондажи край Кипър
22.03.2018 | 17:45
econ.bg
Брюксел ще осъди действията на Турция срещу газовите сондажи край Кипър
Турски военен кораб блокира през февруари сондажен кораб на италианската компания ЕНИ край остров Кипър. Същия месец турски патрулен катер блъсна гръцки кораб близо до оспорвано необитаемо островче в източната част на Егейско море

Европейските лидери ще осъдят твърдо "незаконните действия" на Турция в Егейско море и в Източното Средиземноморие, за да засвидетелстват солидарността си с Гърция и Кипър, съобщава "Франс прес", като се позовава на проектодекларация от срещата на върха в Брюксел.

Европейският съвет осъжда твърдо продължаването на незаконните действия на Турция в Източното Средиземноморие и в Егейско море и подчертава пълната си солидарност с Кипър и Гърция, се казва в проектодекларацията.

В текста се споменава по-специално напрежението между Анкара и Никозия във връзка с проучванията за газ в Средиземно море, източно от Кипър, и задържането на граждани от ЕС в Турция.

Агенция "Франс прес" отбелязва, че критиките срещу действията на Анкара, които се очаква да отправят европейските лидери, ще предшестват срещата между ръководните представители на ЕС и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, предвидена за 26 март във Варна. "Асошиейтед прес" допълва, че въпреки заплахите от Брюксел за отмяна на срещата подготовката за нея продължава и изглежда, че Ердоган ще има разговори във Варна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския премиер Бойко Борисов.

Тази вечер Гърция и Кипър са предвидили да повдигнат въпроса за сондажите за газ и за задържането на граждани от ЕС в Турция по време на срещата на върха.

Република Кипър, която е член на ЕС, подписа през последните години договори за проучвания за въглеводороди в териториалните води източно от острова с големи компании като италианската ЕНИ, френската "Тотал" и американската "Ексън мобайл". Но Анкара настоява за прекратяване на всякакви проучвания за газ от кипърските гърци, докато не бъде намерено решение на проблема с разделението на острова. Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция.

Турски военен кораб блокира през февруари сондажен кораб на италианската компания ЕНИ край остров Кипър. Същия месец турски патрулен катер блъсна гръцки кораб близо до оспорвано необитаемо островче в източната част на Егейско море.

Друг спорен проблем, засегнат в проектодекларацията на европейските лидери, е арестуването в Турция на двама гръцки войници, задържани, след като, патрулирайки в района на гръцко-турската граница, са навлезли по грешка на турска територия.

Декларацията на лидерите от ЕС за Турция се очаква да бъде одобрена тази вечер от държавните и правителствените ръководители на ЕС след работна вечеря в рамките на първия ден от срещата на върха.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти