Бундесбанк: Икономиката на Германия ще остане в добра форма
20.02.2017 | 15:30
econ.bg
Бундесбанк: Икономиката на Германия ще остане в добра форма
Тя обаче предупреждава, че жилищата в големите градове са надценени с между 15% и 30%

Икономиката на Германия ще остане на стабилна основна през следващите месеци благодарение на очакваната висока индустриална и строителна активност и с оглед на по-ниската безработица, се посочва в последният редовен месечен доклад на Бундесбанк.

Дългоочакваното постепенно засилване на глобалната икономика в крайна сметка също изглежда в ход, допълва Централната банка на Германия.

Тя обаче предупреждава, че жилищата в големите градове са надценени с между 15% и 30% - послание, което може да подсили страховете във водещата европейска икономика относно страничните ефекти на агресивната стимулираща парична политика на ЕЦБ.

Според настоящите оценки, през миналата година жилищните цени в градовете надхвърлиха с между 15% и 30% тяхната реална стойност, като тези ценови отклоненията са особено силно изразени когато става въпрос за апартаментите в големите градове, заяви Бундесбанк.

Трябва да се има предвид, че германците са скептични по отношение на провежданите от ЕЦБ политики, които са смесица от отрицателни лихви и агресивни покупки на еврооблигации, опасявайки се, че те ще изядат възвращаемостта на техните спестявания и ще доведат до надуване на ценовия балон при недвижимите имоти. През последните години мнозина германци, които традиционно са по-склонни да наемат, отколкото да закупят жилище, влагат парите си в пазара на недвижими имоти, за да се възползват от ниските лихвени проценти и от влошаващата се доходност от банковите спестявания.

В същото време все повече хора се преместват в по-големите градове като Мюнхен, Франкфурт и столицата Берлин - тенденция, която води до бързо повишаване на жилищните цени, тъй като не може да бъде посрещнато засиленото търсене на имоти. Според изчисления на Бундесбанк, основаващи се на данни от консултантската компания Bulwiengesa, цените на жилищните имоти в германски градове са нараснали през миналата година с 8% след техен осреднен растеж с 6,75% през всяка една от предходните шест години.

Централната банка посочва, че германската икономика е в добра форма и би трябвало да се представи дори още по-добре в бъдеще с оглед на ускоряващият се строителен сектор, като в същото време редица промишлени предприятия работят на пълен капацитет и фирмите инвестират повече средства. Експортната бизнес активност пък би трябвало да се възползва от силното търсене, прогнозира Бундесбанк.

Подобряването на условията на трудовия пазар, благоприятните перспективи пред доходността на трудещите се и добрият потребителски климат ни карат да очакваме продължаване на силните потребителските разходи, дори ако по-високият инфлационен темп ограничи възможността за разходи, заяви централната банка.

Банката обаче отбелязва, че големите американски фискални стимули, които обещава новата администрация на Белия Дом, могат да доведе до общо увеличаване на цените в световен мащаб и това да подхрани допълнително темповете на инфлация в Европа и Германия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти