Бунт в с. Цалапица, заради трафика на тежкотоварни камиони
12.07.2011 | 10:44
Бунт в с. Цалапица, заради трафика на тежкотоварни камиони
Кметът на Стамболийски подготвил писмо до регионалния министър Росен Плевнелиев с две предложения

Спонтанен протест срещу минаващите камиони през центъра на пловдивското село Цалапица тежки, изведе на площада недоволните жители. До митинг не се стигна, след като полицията го обяви за незаконно организиран.

Хората са гневни, че от 15 години напразно искат трафика на десетките транзитно минаващи през центъра на селото им тежкотоварни машини да бъде забранен.

Камионите застрашително профучават с висока скорост край детската градина, училището и обществени сгади, а живеещите край шосето вече имат документи, че къщите им се рушат от мощните вибрации, разказа кметът Кирил Проданов, цитиран от радио Пловдив.

В пореден опит за облекчаване на проблема, на днешна среща между инициативен комитет от селото и полицията в Стамболийски е обещано, че полицейските патрули поне два пъти седмично ще поставят засади по пътя и ще глобяват безпощадно нарушителите, каращи с превишена скорост.

От друга страна кметът е подготвил писмо до регионалния министър Росен Плевнелиев с две предложения – да се изгради обходен път чрез реконструкция на съществуващите край селото шосета, или сега съществуващият да се деактува от републикански – в общинска собственост.  Това ще позволи на местната власт да постави препятствия срещу високата скорост от типа „легнали полицаи” и други мерки за ограничение на трафика, като например забрана за преминаване на камиони над определен тонаж.

Ако в най-кратки срокове не получат удовлетворителен отговор, жителите ще преминат към масови протестни действия и гражданско неподчинение, призна кметът на селото.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти