Бургас иска да стопанисва минералните извори в 3 селища
10.01.2011 | 13:48
Бургас иска да стопанисва минералните извори в 3 селища
Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати писмо до МОСВ

Кметът на Бургас Димитър Николов изпрати писмо до Министерството на околната среда и водите с искане находищата на минерални води, намиращи се на територията на община Бургас, да й бъдат предоставени за управление.

Писмото е свързано с влезлите в сила от 1 януари 2011 г. промени в Закона на водите. Измененията в закона, гласувани от правителството през лятото, касаят безвъзмездното предотстъпване на находищата на минерални води - изключителна държавна собственост, за управление на общините за срок от 25 години.

Предоставянето на минералните води ще бъде извършено не по-късно от 31 януари 2011 г. след подадено писмено заявление от кмета на съответната община въз основа на решение на общинския съвет.

В заявлението на кмета Николов е записано желанието да бъдат предоставени за стопанисване на Община Бургас изворните находища в Бургаски минерални бани /сондаж Б-191/ и с. Рудник /сондаж Б-166/, включени в одобрения от МОСВ списък, както и Бургаски минерални бани /сондажи Б-178 и Б-165/ и с. Изворище /сондаж Б-81/, които не присъстват в списъка, съобщиха от общината.

В резултат на многобройните жалби от граждани, общинската администрация в Бургас до момента неколкократно е отправяла искане за стопанисване и развиване на полезните водни ресурси на нейна територия.

Целта на Община Бургас е след като държавата й предостави водоизточниците, тя да разработи цялостна концепция за развитие на района като балнеоложки, археологически и рекреационен център.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти