Бутат заведенията по варненския плаж
25.03.2010 | 10:35
Бутат заведенията по варненския плаж
Част от наемателите са засегнати от кризата, а други смятат, че просто наемите са нереално високи

Започна акция по събаряне на заведения по варненския плаж. Постройките по крайбрежната алея ще бъдат разрушени, тъй като тази година няма наематели, които да плащат за тях.

"Част от наемателите са засегнати от кризата, а други смятат, че просто наемите са нереално високи. Това са празни постройки, които повече няма да бъдат ползвани от досегашните си наематели", категорични са концесионерите на плажа.

"През последните дни махнахме ресторант "Престол" и един снек-бар от пясъка на Южния плаж, до края на май ще разчистим всичко, което е разположено на ивицата", коментираха от фирмата, стопанисваща варненската плажна ивица.

Миналата година 3 от най-големите плажни заведения, които години наред отнемаха и най-голяма част от пясъчната ивица, бяха премахнати. Това са "Булгари", "Планета" и "А-Lounge".

"Тази година ивицата ще бъде изчистена напълно от кръчми по пясъка", съобщи Андрей Василев, търговски пълномощник на фирмата "Лазурен бряг - 91" ЕООД, която е концесионер на Централния варненски плаж.

Премахването на заведенията е в изпълнение на приетите м.г. промени в Закона за черноморското крайбрежие, уточни Василев. Съгласно промените в Закона свободната зона на плажовете трябва да бъде увеличена от 20% на 50%.

"Текстът на договора ни с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ни задължава свободната площ за плажуване да бъде увеличена, каза още пълномощникът на "Лазурен бряг - 91".

От компанията съобщиха също, че и сградата на Морските бани в града ще бъде ремонтирана и възстановена в първоначалния си вид. Ремонтът ще приключи до старта на сезон 2010, коментираха концесионерите. Андрей Василев обаче уточни, че те едва ли ще могат да бъдат върнати в напълно автентичния си вид и да отворят врати със съблекалните си на 2 нива. Строената през 20-те години на миналия век сграда на варненските Морски бани е паметник на културата. Независимо от това тя бе частично разрушена и силно повредена именно заради изграждането на дискотеките, които сега предстои да бъдат премахнати, пише в. "Черно море".

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти