Българите вече ще могат да се пенсионират, без да прекъсват работа
10.03.2014 | 13:05
Българите вече ще могат да се пенсионират, без да прекъсват работа
До тази промяна се стига заради дело в Съда на ЕС

Българите вече ще могат да се пенсионират, без да прекъсват работа дори и за ден. Към момента хората, които са навършили години и имат необходимия стаж за пенсия трябва поне за ден да спрат работата, както и осигуряването си, за да могат да подадат документи в Националния осигурителен институт, независимо че отговарят на всички условия на закона за придобиване право на пенсия.

Договорът за функционирането на Европейския съюз обаче не допуска съществуването на правна уредба като българската, която обвързва пенсионирането с изискване за прекратяване на работа. Това гласи заключение на Съда на ЕС по делото “Сомова срещу България”.

До тези промени в страната ни се стига след заключение на Съда на ЕС по делото “Сомова срещу България”. Все още от Министерство на труда исоиалната политика не са се ангажирали със срокове, в които да бъде променен Кодексът за социално осигуряване, коментираха от ведомството.

Социалният министър Хасан Адемов обаче е потвърдил, че решението на Съда на ЕС ще бъде спазено. Националният осигурителен институт на страната трябва да признава за осигурителен стаж и вноските, които са правени в друга страна от ЕС и те да важат при отпускането на пенсия в България. 

При това признаването на стажа от друга страна се прави независимо дали пенсионерът иска да му бъде признат, или не. Съдът на ЕС също така не е разрешил на НОИ да прекрати изплащането на пенсия, ако към датата на пенсиониране гражданинът не е посочил, че има осигуряване и в друга страна от съюза.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти