Българите купуват основно ваканционни имоти в Гърция
25.03.2015 | 17:46
Българите купуват основно ваканционни имоти в Гърция
Средната доходност от отдаване под наем на луксозни жилища в София е 5,2%

Гърция е номер едно за покупка на имоти от български купувачи. През последните години все по-често започнаха да търсят да закупят имоти извън страната. По думите на Никола Стоянов, управляващ партньор в агенция за луксозни имоти, интересът към сделките в чужбина нараства. Очакванията са това да е последната година, в която цените ще бъдат изгодни и биха направили покупката печеливша.

По данни на компанията средната доходност от отдаване под наем на луксозни имоти в София е 5,2%. Това ниво е значително по-високо от нормалните нива на доходност от подобен род активи в развитите страни на Западна Европа.

От агенцията препоръчват на хората, които търсят добра доходност, да инвестират в два типа имоти в Обединеното кралство – апартаменти или къщи с 2, 3 или 4 спални в Лондон и неговите предградия, а също и студентските жилища в Ливърпул, Манчестър, Оксфорд, като тук влизат студиа или апартаменти в близост до университети.

Цените за подобен вид жилища започват от 40 000 паунда и могат да достигнат 60-70 000 паунда, а доходността е около 10% годишно. Следва да се има предвид, че Великобритания е един пазар с високо търсене и стратегия за излизане винаги има, при това с нарастване на капитала при продажбата, посочва Стоянов.

Най-голям интерес сред британците традиционно привличат имотите в Испания, Франция, Италия, Португалия и американския щат Флорида.

Луксозни имоти във високия сегмент могат да се купят в Испания за поне 200 000 евро, а във Франция – от 300 – 350 000 евро. Ако се вземе по-нисък сегмент обаче, цените в Испания са от 60-70 000 евро.

Очакванията са през следващите години да се наблегне основно на закупуването на ваканционни имоти. Данните показват, че активният британски купувач се завръща в страни като Испания, Франция, до голяма степен и Португалия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти