Българите писаха "Среден 3" на пътищата у нас
30.08.2018 | 16:20
econ.bg
Българите писаха "Среден 3" на пътищата у нас
38% смятат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши, 30% не намират промяна, 27% казват, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценят

Среден 3.15 е оценката на българите за пътищата у нас, като цяло, по познатата от училище шестобална система.

Оценката е получена в началото на август, седмици преди трагедията край Своге от 25 август. Данните са от Политическия и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ – независимо ежемесечно национално представително изследване.

38% смятат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши, 30% не намират промяна, 27% казват, че пътищата стават по-добри, а 5% не могат да преценят. Всичко това очертава по-скоро негативна картина. Оказва се, че онези, които виждат негативна промяна по отношение на пътищата у нас в последните години, са повече.

Ако към тях добавим и онези, които не виждат промяна, се получава сериозен дял на хора, които не намират развитие в последните години. Всичко това свидетелства за тревожна структура на масовото съзнание, предупреждават социолозите. Дори и да отчетем традиционния негативизъм по инерция, който се проявява в такива изследвания, картината остава достатъчно обезпокоителна и тя вероятно ще стане още по-обезпокоителна след последния инцидент, прогнозират те.

Изследването отчита, че привържениците на управляващите са по-благосклонни, а сред симпатизантите на опозицията и сред дистанцираните от политическия процес мненията са осезаемо по-критични. Но заедно с партийността личат и още комплексни фактори.

Различните места в страната имат и различаващо се качество на пътната мрежа. Както може да се очаква, хората с по-неблагоприятна социална перспектива (с по-ниски доходи и образование, в по-малки населени места и на по-висока възраст) са и по-критични – не само по темата с пътищата, но и въобще към политиките на институциите. Единствено в столицата еднакви дялове хора виждат позитивно и негативното развитие. На останалите места позитивните оценки са чувствително по-малко от негативните.

Същите тенденции се отчитат и когато респондентите бяха помолени да дадат цялостна оценка за пътищата у нас по познатата шестобална система. Около една трета дават двойка, а под 1% са онези, които поставят шестица. Обобщената оценка е 3.15.

Изследването е проведено между 3 и 10 август сред 822 души.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти