Българите с най-малко спестявания и заеми сред останалите в ЕС
28.09.2016 | 13:25
econ.bg
Българите с най-малко спестявания и заеми сред останалите в ЕС
Това сочи анализ на Евростат за процента на финансовите спестяванията на домакинствата през 2014 година

Българските домакинства имат най-малко спестявания в сравнение с останалите 28 страни-членки на ЕС, но същевременно и най-малко финансови задължения.

Това сочи анализ на Евростат за процента на финансовите спестяванията на домакинствата през 2014 година, цитиран от БТА. 

Българските домакинства отчитат отрицателен процент на спестявания - минус 0,2 на сто, като зад нас по този показател са само страни като Латвия - минус 0,8 на сто и Кипър - минус 10,8 на сто. 

Сред страните-членки на ЕС - в седем се отчитат спестявания на домакинствата, които са били по-високи от средния показател за ЕС-28, където той е бил 10,3 на сто. 

Страните с най-високи показатели на спестявания на домакинствата са: Германия, Словения, Франция, Австрия, Холандия, Белгия и Италия. В Германия процентът на спестявания на домакинствата е бил 16,9, в Словения и Франция - по 14,1, в Австрия и Холандия - по 13,3, в Белгия - 12,6 и в Италия - 10,6 на сто. 

В същото време много е висока финансовата задлъжнялост на домакинствата в някои страни на ЕС по показателя "дългове-приходи" - близо над 200 процента са дълговете на домакинствата към приходите в Холандия, Дания и Кипър. 

В страни като България, Литва, Латвия, Словения и Чехия задлъжнялостта на домакинствата по този показател стига едва 50 на сто и това прави финансовото бреме на семейните разходи по-поносимо, отчита Евростат. 

Според европейската статистика домакинствата в страните в ЕС с най-висока задлъжнялост ще имат и най-продължителен период от време /2-3 години/, докато успеят да изплатят дълговете си с разполагаемите доходи в семейството. 

Най-големите увеличения на съотношението дългове към приходи са отбелязани в Кипър /10,7 пункта/ и Дания /9,9 пункта/, докато през 2014 г. по този показател в страните на еврозоната е отчетено намаление с 0,8 на сто в сравнение с предходната година.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти