Българите - шампиони по депозити
14.05.2014 | 17:50
Българите - шампиони по депозити
Домакинствата влагат едва 16% от финансовите си активи в пенсионни фондове и застраховки

През 2013 година българите са вложили най-много средства в банкови депозити и кешови наличности, показват данните на УниКледит. Ние сме на първо място в Централна и Източна Европа по процент на депозитите, като единствено съседна Турция ни изпреварва отчасти.

Нашенците депозират в кредитни институции 82% от финансовите си активи. Едва 16% са отделените средства общо за пенсионни фондове и застраховки. Резултатите говорят, че ценните книжа не са приоритет у нас, тъй като едва 2% от бюджета на домакинствата отиват за закупуване на такива.

Според данните се наблюдава цялостно увеличение на нетното финансово богатство на домакинствата от ЦИЕ. То е нараснало два пъти за периода между 2004 и 2013 година.

 

Наред с това, през последните пет години има ръст на жилищните кредити в тези държави от Стария континент, който се е увеличил с 8,2%. Забелязва се и увеличение на делът на жилищните заеми, като част от общия размер на финансовите задължения на домакинствата от ЦИЕ. До 2013 година той е достигнал 57%.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти