България е сред страните в ЕС с най-висока данъчна тежест върху минималната работна заплата
19.07.2019 | 16:20
econ.bg
България е сред страните в ЕС с най-висока данъчна тежест върху минималната работна заплата
Кръгла маса на тема "Данъчната система в България: тенденции, предизвикателства, възможности" се проведе в сградата на КНСБ

България е сред петте страни в Европа с най-висока данъчна тежест върху минималната работна заплата - близо 30%. Това изчисляват от КНСБ и предлагат редица данъчни промени, които да свият разликите между най-бедните и най-богатите българи.

"Ние искаме само да провокираме дебата в някои направления, в които сме убедени, че са нужни - стимулиране на допълнителни инвестиции и естествено, през другите механизми, намаляване на неравенствата и създаването на допълнителни стимули, освен увеличението на доходите, допълнителни стимули, в това число и финансови, младите семейства да остават тук, да работят, да раждат деца и да се опитаме да си запазим не само държавата, а и бъдещето й", каза Пламен Дмитров.

От КНСБ предлагат още данък „богатство“, който да обложи с 2% всички спестявания над 1 млн. лв.

Данъчната система на България беше тема на кръгла маса, организирана днес от КНСБ.

В дискусията се очакваше да се включат финансовият министър Владислав Горанов, депутати, работодатели и представители на държавата администрация. Както и Стефан Савов, съветник по социални политики и здравеопазване на президента, и Марина Кирова - икономически съветник в представителството на Европейската комисия в България.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти