България и Сърбия подписаха договора за газовата връзка
2
14.12.2012 | 17:36
България и Сърбия подписаха договора за газовата връзка
Очаква се проектът да струва около 100-120 милиона евро

Премиерите на България и Сърбия Бойко Борисов и Ивица Дачич подписаха днес в Европейската комисия в Брюксел меморандум за изграждането на връзка между газопреносните мрежи на двете държави. Участие в събитието взе и еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, информира БТА.

Борисов изрази благодарност към комисаря Йотингер, когото определи като изключителен приятел на Балканите. "Колкото по-бързо Сърбия извърви своя път и стане част от ЕС, това би било голямо богатство за целия регион", заяви българският премиер. Той изрази задоволство от голямата помощ и солидарност на ЕК с България в изграждането
на този проект и изрази очакване Сърбия да получи същата подкрепа.

Междусистемната връзка София – Димитровград (Сърбия) – Ниш (Сърбия) свързва националните газопреносни мрежи на България и Сърбия. Целта е да се гарантира диверсификация на маршрутите, междусистемната свързаност и пренос на природен газ. Очаква се чрез изграждането на газопровода да се осигури възможност за доставка до 1.8 млрд. куб. м./годишно на природен газ в двете посоки, с възможност за последващо увеличаване на потока до 4.5 млрд. куб.м/год.

Общата дължина на трасето е 150 км от които около 50 км са на българска територия. Възможният диаметър на тръбата е 28", а работното налягане 55 бара. Съгласно разработената пътна карта се предвижда газопроводът да бъде пуснат в експлоатация в края на 2015 г., посочва МИЕТ.

Очаква се проектът да струва около 100-120 милиона евро. Предвижда се за строежа да бъде осигурено европейско финансиране. На 13 декември миналата година се състоя заседание на Наблюдаващия комитет на ОП "Конкурентоспособност" и бе взето решение за прехвърлянето на проекта към програмата.

Новата връзка ще улесни работата на енергийния пазар в целия регион. Тя е част от концепцията на ЕК за газов пръстен на енергийната общност. Газопроводът ще бъде с дължина от около 180 километра и с годишен капацитет от 1,8 милиарда кубически метра гориво.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти