България не възнамерява да плаща за АЕЦ "Белене"
12.09.2012 | 09:49
България не възнамерява да плаща за АЕЦ "Белене"
Вицепремиерът Дянков определи исканията на "Атомстройекспорт" като смешни

България има 2 резервни плана за реакция. Нито един от тях не включва плащане. Това заяви тази сутрин в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Изказването беше направено във връзка с вчерашната информация, че руската държавна компания "Атомстройекспорт" е  увеличила финансовите си претенции към България заради отказа от строежа на АЕЦ "Белене" до 1 милиард евро.

"Имахме уговорка с "Атомстройекспорт", че няма да се съдим. Въпреки това шест месеца работихме по защита от съдебни претенции ", заяви министър Добрев. Той припомни, че България е наела най-добрата "компания, печелила нееднократно срещу най-големите руски компании". Мнението на експертите е, че нашата страна има всички аргументи да спечели делото.

Според Добрев е абсолютно нереалистично да се говори за компенсации от 1 милиард евро. Той добави: "Нашите анализи сочат, че това, което трябва да им платим евентуално е многократно по-малко от иска на руската страна. Но отсега нататък нищо няма да плащаме. Досега искахме да се разберем без арбитражи, но сега това е невъзможно".

Страната ни имала аргументи за контрапретенции, които са част от план Б. България се е подготвила и с план В. "Той е резервен вариант на арбитражното дело, който отново не включва никакво плащане", поясни министърът. Този план обаче остава неразкрит за момента. "План В е тайна, но мисля, че няма да се стигне до него", заяви Добрев.

"Исканията на "Атомстройекспорт" са смешни. За това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно ако тръгнат да се борят с нас". Това каза впоследствие вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, предаде БГНЕС. Той добави, че неговият екип работи с този на министър Добрев. Руската страна просто нямала шанс.

"Казусът е доста явен, самите "Атомстройекспорт" ни дължи доста пари, ние се надявахме да можем с разговори да изчистим тези неща. Ако наистина са решили да ходят по този път, ние ще предявим също нашия иск и съответно ще ги разбием в съдилищата", каза още министърът на финансите.

Според Дянков сегашната ситуация с "Атомекспортстрой" няма да се отрази негативно на бъдещи отношения между български и руски търговски организации.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти