България не е напреднала достатъчно, за да влезе в еврозоната, обяви Юнкер
12.01.2018 | 15:30
econ.bg
България не е напреднала достатъчно, за да влезе в еврозоната, обяви Юнкер
Коментарите на Юнкер следват изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, който вчера обяви, че София иска още това лято да подаде документи, за да стане част от т. нар. механизъм ERM-2

България е осъществила напредък в усилията си да приближи икономиката си до тези на страните от еврозоната, но все още ѝ предстои работа и направеното не е достатъчно. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София, цитиран от "Ройтерс".

На заседание на еврокомисарите с българските министри в Националния дворец на културата ден след като България формално започна председателството на Съвета на Европейския съюз той каза, похвали успехите на България в областта на публичните финанси. По думите му всички членки на Евросъюза трябва първо да покрият критериите, ако искат да приемат еврото. "Не съм казвал, че България автоматично ще е следващият член на еврозоната, но тя се движи в правилната посока," каза Юнкер. Сред причините той изтъкна, че "безработицата спад, бюджетната ситуация е силна, така че ако говорим за истинска конвергенция, България е постигнала напредък."

"Това още далеч не е достатъчно и нашите български приятели го знаят, но когато стане дума за истинска конвергенция, има истински напредък," повтори председателят.

Коментарите на Юнкер следват изявлението на финансовия министър Владислав Горанов, който вчера обяви, че София иска още това лято да подаде документи, за да стане част от т. нар. механизъм ERM-2, който да подготви България за членство в еврозоната. Председателят на Еврокомисията добави, че е сигурен, че "България ще или трябва да се присъедини към него възможно най-скоро."

Престоят на страна кандидат в ERM-2 е поне 2 години, а Горанов казва, че България не бърза и може да остане в механизма като наблюдател на част от институциите на еврозоната. Готови сме да чакаме, докато сме напълно готови - колкото години се налага".

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти