България отбелязва 25 години от началото на демократичните промени (Снимки)
8
10.11.2014 | 09:00
България отбелязва 25 години от началото на демократичните промени (Снимки)
На 10 ноември 1989 г. е гласувана оставката на Тодор Живков

Българският народ отбелязва 25 години от началото на демократичните промени. На днешната дата, 10 ноември, през 1989 г. е гласувана оставката на Тодор Живков като генерален секретар, който управлява еднолично в продължение на 33 години. Със свалянето му от власт започват политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

10-ти ноември се превръща в знакова дата, след която пътят към демокрация се ускорява. Оставката на Тодор Живков дава сила на вече започналата съпротива срещу неговото управление. Неформалните организации започват все по-активна дейност, стимулирани са и реформаторските течения в Българската комунистическа партия.

10-ти ноември се отбелязва като начало на прехода към пазарна икономика и парламентарна демокрация. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. Петър Младенов се утвърждава като генерален секретар на БКП и се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 г. в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори след 45 години тоталитарна система. Тодор Живков умира на 5 август 1998 г., без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление.

Промените в бившия комунистически блок започва с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на Перестройка. Ден преди свалянето на Живков в Германия е съборена Берлинската стена.

Снимки от знаковите събития през 1989 г. може да видите в нашата галерия.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти