България се насочва изцяло към високотехнологични производства
24.11.2011 | 08:58
България се насочва изцяло към високотехнологични производства
Иновациите формират едва 26% от добавената стойност у нас при средно 46% в ЕС

България се насочва изцяло към високотехнологични производства, тъй като иновациите формират едва 26% от добавената стойност у нас при средно 46% в ЕС. Това коментира заместник-министърът на икономиката Иво Маринов, цитиран от БНР.

Регионалното сътрудничество и осигуряването на икономически растеж в условията на криза, ще обсъждат днес по време на Икономическия форум за Югоизточна Европа, който се провежда в столицата.

Рискуваме през следващи години в страната ни трайно да се възпроизвежда бедност. Затова фокусираме усилията си върху целенасочената подкрепа на сектори, които създават висока добавена стойност - информационните, енергоспестяващите технологии и технологиите, свързани със здравето", допълни Маринов.

Най-големият трансграничен инфраструктурен проект е съвместен с Румъния, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Според него с висок потенциал за развитие на националното сътрудничество е и стратегията на ЕС за дунавския регион. В основата й е един нов метод на работа, използващ макрорегионалния подход. В нея са залегнали Инвестиции в инфраструктура и иновации и прилагането на информационни технологии.  

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти