България ще гарантира нов заем от 1,2 млрд. лв за Фонда за гарантиране на влогвете
09.06.2016 | 12:10
България ще гарантира нов заем от 1,2 млрд. лв за Фонда за гарантиране на влогвете
Кредитът е с матуритет от 6 години

По-рано днес парламентът одобри изтеглянето на нов заем от Фонда за гарантиране на влогвете в банките (ФГВБ) на стойност 1,2 милиарда лева, който ще бъде гарантиран от държавата. Кредитът ще бъде в две части, като средствата ще бъдат отпуснати от Международната банка за възстановяване и развитие и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Заемът ще бъде отпуснат на няколко транша, а изплащането на главницата по него ще започне след 6 години. Заемите трябва бъдат изплатени до 2026 г., се посочва в мотивите по законопроекта за ратифициране на Гаранционното споразумение (Проект за укрепване на гарантирането на влоговете) между Република България и Международната банка за възстановяване и развитие. Освен това там е описано, че чрез стердствата ще бъдат попълнени паричните резерви на фонда, като независимостта му ще се увеличи.

Чрез заема от Европейската банка за възстановяване и развитие също ще се попълнят резервите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а освен това средствата ще спомогнат за оптимизацията на структурата му. Част от кредита ще може да бъде насочен от ФГВБ за погасяване на заема, отпуснат на фонда от държавата.

Някои депутати разкритикуваха новия кредит към ФГВБ. „Иска се да подпишем празен чек за 300 млн. евро. и после още 300 млн.евро. без Министерството на финансите да ни е дало абсолютно никакъв отчет. Последната година се плаща 46% от главницата - става дума за изключителен натиск върху бюджета на България”, коментира Румен Гечев от Българската социалистическа партия, цитиран от БГНЕС. Той припомни още, че след 2020 г. падежира и главницата по заема от 16 млрд. лв. 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти