България ще оглави Съвета на ЕС през 2018 г.
14.09.2012 | 11:43
България ще оглави Съвета на ЕС през 2018 г.
Премиерът представи доклад за развитието на приоритетите за България при завършилото датско председателство на ЕС

Страната ни трябва да се подготвя за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през втората половина на 2018 година. Това заяви в Народното събрание премиерът Бойко Борисов. Той представи доклад за развитието на приоритетите за България при завършилото датско и сегашното кипърско председателство на Общността, информира БНР.

През първите 6 месеца на годината са проведени интензивни преговори по ключовите теми на ЕС - финансовата рамка, развитието на кохезионната политика и селскостопанската политика, отчете премиерът. Той добави: "Датското председателство постигна голям напредък по тях".

По време на кипърското председателство са очертани 4 основни приоритети за следващите 6 месеца – по-ефективна и устойчива Европа, по-добри възможности на база на икономическия растеж, Европа с лице към гражданите и по-близка до своите съседи. Премиерът Борисов коментира: "Така формулираните приоритети изцяло съответстват и на поставените от нас цели, а именно насърчаване и прилагане на по-ефективни политики за по-добро управление, справящо се с несигурността и нестабилността, причинени от финансовата криза, подобряване на рамката за икономическо управление, засилване на бюджетния контрол, което да гарантира фискална стабилност и други. Всички те са декларирани многократно в официалните ни позиции и подробно са описани в доклада".

От "Коалиция за България" заявиха, че докладът е формален и не защитава еднозначно българските интереси. От "Атака" коментираха, че е трябвало да има предоговорка в селскостопанските квоти, както и за III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй".

Критики към кабинета отправи депутатът от "Коалиция за България Пламен Орешарски. По думите му, въпреки, че страната е член на ЕС вече шеста година, при това преобладаващата част от това време при управлението на ГЕРБ, нито един от приоритетите не е реализиран, информира bTV. Бившият министър добави: "Провали се широко прокламираното членство в ERM II и Шенген. Нашата страна не стартира добре при усвояване на еврофондовете, но все пак, заемахме средните места по този показател в ЕС, а сега сме на едно от последните”.

Според социалиста съществува реална опасност да загубим заделените за България средства

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти