България ще плати целия си дълг за мотрисите "Дезиро"
18.01.2012 | 16:02
България ще плати целия си дълг за мотрисите "Дезиро"
Средствата ще дойдат от приватизацията на "Товарни превози"

България ще изплати целия дълг за закупените мотриси "Дезиро" от Германия. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с канцлера на федералната република Ангела Меркел.

Страната ни е започнала да изплаща по 1 млн. евро месечно от края на миналата година. Германската страна не е приела предложението на правителството за замяна на дълг срещу собственост. До края на годината, когато държавата трябва да продаде дъщерното дружество на БДЖ "Товарни превози", се очаква държавата да може да плати дълга си в размер 156 млн. евро  към Германската банка за възстановяване. По оценка на Агенцията по приватизация материалните активи на "Товарни превози" възлизат на над 300 милиона лева, информира Dariknews.bg.

"Няма как да не го платим, защото гаранциите и доверието на Германия ще бъдат нарушени, а ние не бихме могли да си го позволим не само заради нас, а заради бъдещите поколения и заради отношенията между двете страни", коментира Борисов. Той изрази съжаление, че предишното правителство не е платило влакчетата, "когато е имало милиарди излишък", информира БТА.

По време на министър Ивайло Московски е уверил германския канцлер Ангела Меркел и Източната комисия на германската икономика (ИКИГ), че в БДЖ е разработен погасителен план. Според него до края на 2012 г. държавното дружесво ще плати 10 млн. евро.

Междувременно стана ясно, че немската компания Deutsche Bahn чрез дъщерното си дружество "Шенкер България", която има логистичен парк у нас, проявява интерс към приватизацията на "Товарни превози". Това стана ясно по време на участието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с представители на германския бизнес, организирана от Източната комисия на германската икономика, информира пресцентърът на МИЕТ.

Припомняме ви, че в края на месец декември министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски съобщи, че към момента БДЖ не разполага със средства да плати на Германия за мотрисите "Дезиро".

Договорът за кредит с германската държавна банка за развитие за купуването на 25 електрически мотрисни влакове "Дезиро” е подписан на 11.06. 2005 г. и е на обща стойност 143.120 млн. евро. От тях 85% или 123.400 млн. евро са с падеж 30.12.2017 г. , а останалите 15% от кредита (19.7 млн. евро) са с падеж 30.12.2013 г. На 30.06 2008 г.

БДЖ подписва нов договор с немската финансова институция за текущо поддържане на 25 електрически мотриси "Дезиро" и 25 дизелови мотриси "Дезиро" на обща стойност 13.355 млн. евро. До този момент от железопътния превозвач са платили 31.112 млн. евро (60.850 млн. лв) главница по заемите за мотрисите "Дезиро" и 17.795 млн. евро (34.804 млн. лв.) лихви, информира МИЕТ.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти