Българските и македонските митници ще обменят информация
13.01.2010 | 11:33
Българските и македонските митници ще обменят информация
Информацията ще касае фирми-нарушители и рискови профили

Митническите администрации на Македония и България ще обменят информация за фирми-нарушители и рискови профили. Това стана ясно по време на среща между ръководството на Агенция „Митници", посланика на Република Македония Александър Василевски и експерти от македонските митници.

Повод за срещата стана решението на българската митническа администрация всички непломбирани товарни превозни средства, влизащи от Македония, да бъдат подложени на щателна проверка.

На Агенция „Митници" са възложени сериозни задачи по предотвратяване на контрабандата на тютюневи изделия, заяви по време на разговорите директорът на Агенция „Митници" Ваньо Танов и допълни, че българската страна е готова да се включи в разработването на механизъм за съвместен контрол с македонските митници, което ще доведе до облекчения за бизнеса.

До няколко дни българските и македонските митници ще започнат обмен на информация за това кои товари са преминали митнически контрол преди да напускат Македония.
До края на януари ще се проведе втора среща на експертно ниво. На нея ще се обсъдят конкретни възможности за координиране на контрола на двете митнически администрации, включително оптимално използване на мобилните рентгени в района на митническите пунктове, информира пресцентърът на Агенция "Митници".

Усилията на двете страни ще се насочат към активизиране на сътрудничеството, като крайната му фаза да е изработване на процедура за съвместен митнически контрол. Като първа стъпка в тази посока беше взето решение ежемесечно да се провеждат срещи на оперативно ниво между началниците на българските и македонските митнически пунктове по общата ни граница.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти