Български компании имат проекти за 500 млн. евро в Индия
06.03.2018 | 12:20
econ.bg
Български компании имат проекти за 500 млн. евро в Индия
Това съобщи Министерството на икономиката след среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев

Български компании участват в изпълнението на проекти за над 500 млн. евро в Индия. Това съобщи Министерството на икономиката след среща на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев с представители на компанията "Ексайтъл" (Excitel Broadband) – българско предприятие, което е най-бързо развиващият се доставчик на интернет в Ню Делхи и Хайдерабад.

Компанията работи с почти всички водещи доставчици на интернет в Индия (в 150 индийски града). През 2016 г. тя е получила лиценз за директен доставчик на интернет в Делхи и Хайдерабад. Само в тях общият брой на интернет потребителите достига 190 хил., а за компанията вече работят около 500 души в Индия.

През юли 2016 г. българската компания "Грийнзоун България", която е част от българския консорциум "АСПА инженеринг", е сертифицирана заедно с техните индийски бизнес партньори по програмата Make in India за реализация на мащабен инвестиционен проект в Индия за изграждането на виртуална канализационна мрежа в страната, включваща изграждане, инсталиране и поддръжка на стотици хиляди биотоалетни в Индия. През 2017 г. компанията "Грийнзоун България" ЕООД започва и друг мащабен инвестиционен проект в страната за изграждането на голям фотоволтаичен парк, с капацитет 500 MW, близо до град Патна в индийския щат Бихар. Към момента се планира българско участие за 5 млн. долара в проекта, а прогнозите са общата му стойност да достигне около 500 млн. евро.

През ноември 2014 г. бе пуснат в експлоатация нов български завод за опаковане на течен битум край Мумбай на стойност 2.2 млн. евро, изграден от българско-индийския холдинг "Прайм стар петролиум енд инфрастръкчър лимитед". Това е и най-голямото съоръжение за опаковане на битум в Азия.

Българската компания "Хюве фарма" създаде джойнт венчър завод в Индия за производство на ветеринарни фармацевтични продукти (край град Пуне).

Също така български ИТ специалисти са разработили иновативни приложения за мобилна безопасност (iSOSu App и Imarecon), които могат да изпращат незабавни спешни SOS сигнали само с едно кликване и да анализират изображения и видеозаписи за разпознаване и проследяване в реално време. Двете заявки успешно обслужват отделни клиенти и полицейски управления в Индия.

Зам.-министър Манолев е на посещение в Индия за участие в Осемнадесетата сесия на българско-индийската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. В програмата му са включени срещи в министерствата на търговията и на информационните технологии, с ръководството на най-голямата бизнес организация в Индия, с потенциални инвеститори и др.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти