Бюджетната комисия отхвърли ветото върху данъчните закони
15.11.2018 | 17:00
econ.bg
Бюджетната комисия отхвърли ветото върху данъчните закони
От ГЕРБ вече обявиха, че не намират в аргументите на държавния глава основание да променят позицията си

Парламентарна комисия по бюджет и финанси очаквано отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за корпоративното подоходно облагане, с който са направени промени в няколко други закона.

"За" повторното приемане на измененията гласуваха 12 депутати, 9 се обявиха "против", съобщи "Фокус".

Преди ден държавният глава върна на депутатите за ново обсъждане разпоредбите, с които се въвежда нов екокомпонент в данъка за колите, отлага се прилагането на формулата "замърсителят плаща" при определянето на таксата смет, повишава се местният данък за сгради в курортните общини и се дава по-голяма свобода за уволнения в агенция "Митници".

Възраженията на президента са свързани с това, че промените в един закон се прокарват през преходни и заключителни разпоредби на друг или се внасят между първо и второ четене от депутати като така се избягва общественото обсъждане. В мотивите си той изложи както правни, така и социални аргументи - за липсата на стимули за извеждане на замърсяващите автомобили от движението, за отлагане на важни реформи при сметосъбирането, за увреждане на интереса на собствениците на курортни имоти и за отнети права на работещите в митниците.

От ГЕРБ вече обявиха, че не намират в аргументите на държавния глава основание да променят позицията си.

 

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти