ВМЗ-Сопот ще бъде приватизиран до три месеца
07.02.2013 | 17:50
ВМЗ-Сопот ще бъде приватизиран до три месеца
По-рано днес депутатите взеха решение да изключат заводите от забранителния списък за приватизация и да улеснят процедурата

 

До три месеца трябва да приключи приватизационната сделка за Вазовските машиностроителни заводи. За това съобщи председателят на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов, цитиран от Агенция „Фокус“.

Срещите със синдикатите ще бъдат започнати след обнародването в Държавен вестник на решението на парламента ВМЗ-Сопот да бъде изключен от списъка със забранени за приватизация предприятия.

В Агенцията за приватизация ще бъдат обсъдени и критериите за достъп на бъдещи купувачи. Естествено, ще бъдат допускани стратегически инвеститори, които се занимават с военнопромишления комплекс. По думите на Караниколов, това не значи, че няма да бъдат допуснати фирми, които се занимават с гражданска продукция.

Според него при новата процедура на приватизация ще се запазят социалните текстове, фигуриращи в стратегията за подобни мерки.

Ще се борим за запазване на фонд работна заплата, на състава на дружеството, съответно – и за неустойките, които ще се уточнят след това със синдикатите“, изтъкна Караниколов.

По-рано през деня, след дълги спорове и значително напрежение, депутатите взеха решение да изключат ВМЗ-Сопот от забранителния списък за приватизация. Това стана с гласуване на второ четене на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК).

Работниците в заводите пък излизат в принудителен отпуск до 25 февруари. Същото важи и за синдикатите, и така няма да има какъвто и да е диалог с ръководството на ВМЗ-Сопот. По последни данни след въвеждането на политика на съкращения, 600 души ще останат без работа.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти