ВМРО предлага еднократна помощ за раждане на дете от образовани родители в София
15.02.2019 | 11:35
econ.bg
ВМРО предлага еднократна помощ за раждане на дете от образовани родители в София
Критериите за получаване на помощта са минимум средно образование и постоянен или настоящ адрес на територията на общината, като за постоянен адрес се предвижда две години уседналост преди раждането на детето

Общинските съветници от ВМРО в Столичния общински съвет предлагат отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и отглеждането на деца на територията на Столична община. Идеята е за първо дете помощта за семейството да е 200 лв., за второ – 500 лв., за трето – 1 300 лв., като условието е родителите да имат завършено средно образование.

Критериите за получаване на помощта са минимум средно образование и постоянен или настоящ адрес на територията на общината, като за постоянен адрес се предвижда две години уседналост преди раждането на детето, а за настоящ адрес – три години.

Родителите с образователна степен "Бакалавър" или "Магистър" да получават по-висока еднократна помощ предлагат още от ВМРО. Идеята е за първо дете за всяка образователна степен помощта да расте с 50 лева, а за второ и трето - със 100 лева.

Според данни на ВМРО раждаемостта в София е около 13 000 деца на година, като около 45% от семействата са с поне един родител с висше образование. Общинските съветници от партията предвиждат съотношение между семействата с едно, две и три деца в пропорция 6:3:1. По този начин те изчисляват, че приблизителната сума на година за изпълнение на програмата е 6.5 млн. лв. Предложението е средствата да се осигуряват ежегодно от бюджета на Столична община.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти