Венецуелските власти вече няма да облагат храните и лекарствата с ДДС
20.08.2018 | 10:00
От: Econ.bg
Венецуелските власти вече няма да облагат храните и лекарствата с ДДС

Венецуелските власти вече няма да облагат храните и лекарствата с данък върху добавената стойност (ДДС), обяви днес министърът на комуникациите и информацията Хорхе Родригес, предаде БТА.

Ще бъде премахнат ДДС „върху всички стоки за масово потребление, например храните, лекарствата и стоките за селското стопанство“, цитира изявлението телевизия „Глобовисьон“, съобщи ТАСС.

По-рано тази седмица властите в Боливарската република заявиха, че вдигат ДДС от 12 на 16 процента.

Родригес съобщи още, че от септември в страната ще действа система, включваща преки субсидии за бензина.

Президентът Николас Мадуро заяви в понеделник, че бензинът във Венецуела ще се продава вече по пазарни цени, за да бъде спряна контрабандата на гориво за Колумбия. Венецуелският бензин в момента се смята едва ли не за най-евтиния в света, посочва ТАСС.

На 20 август властите на страната смятат да деноминират националната валута, като премахнат пет нули от банкнотите, и да обвържат новата валута, наречена суверенен боливар, с венецуелската криптовалута патро. Стойността на едно петро е приравнена към цената на един барел петрол, какъвто се добива във Венецуела.

Президентският план предвижда 34-кратно увеличаване на минималната заплата. Новата минимална заплата ще бъде 1800 суверенни боливара или 0,5 петро - 60 пъти повече от сегашната.

Според прогнозите на Международния валутен фонд хиперинфлацията във Венецуела за тази година може да достигне 1 000 000 процента. В страната има недостиг на хранителни продукти, медикаменти и други основни продукти./ БНР

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти