Вижте какво може да направите, ако колата ви е пострадала от градушката
09.07.2014 | 11:25
Вижте какво може да направите, ако колата ви е пострадала от градушката
Документи за дубликат на годишна винетка се подава в областното пътно управление

След изсипалата се вчера градушка в столицата, пред офисите на застрахователните компании се извиха километрични опашки предимно заради счупени стъкла на автомобили. От дружествата обявиха, че ще работят с удължено работно време. Заедно с това те обещаха да удължат срока за заявяване на щети с до три дни, информира INSmarket.

Някои застрахователи решиха да приемат заявленията не само в ликвидационните си офиси, но и във всички останали. Експерти съветват пострадалите да четат внимателно застрахователните си договори, за да знаят дали ще получат обезщетение. Те трябва да имат както „автокаско“ и имуществена застраховка.

Също така от особено значение са конкретните условия на договорите. Ако в тях е посочено, че се покриват само кражби, засегнатите няма да получи обезщетение заради градушката.

Пострадалите могат да подадат своите заявления за обезщетения не само в офисите на застрахователя си. Те могат да направят това и във фирмените сервизи на конкретната марка коли или в оторизирани сервизи, работещи със застрахователи.

Заедно с това могат да подадат фактура и след това парите да им бъдат преведени по личната им сметка. В случай, че пострадалият има сключен договор със застрахователен брокер, то той трябва да се свърже с него.

Експерти съветват хората да не бързат с ремонтите, а първо да изчакат огледа. В случай, че нямат възможност за това, застрахователи препоръчват мястото на щетата да се снима.

От агенция „Пътна инфраструктура“ припомнят какви са стъпките за възстановяване на винетки в случай на счупено предно стъкло. Дубликатът се вади след подаване на заявление в областно пътно управление. Необходимо е при подаването му да бъде представена втората част на винетката, в случай, че първата е била унищожена, а срещу нея пострадалият получава безплатен годишен винетен стикер.

При подаването на заявлението той трябва да носи и копие от документа за собственост или ползване на пътното превозно средство, акт за констатиране на счупването на предното стъкло и служебна бележка от органите на Министерство на вътрешните работи (МВР).

Също така е необходимо да се представи и останалата залепена на предното стъкло винетка. Заявлението за издаване на дубликат може да се изтегли и от сайта на агенцията: http://www.api.bg/files/9713/6855/1707/API-Vignette-Diplication.pdf.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти