Визитата на Путин у нас се отлага за декември?
29.10.2012 | 08:36
Визитата на Путин у нас се отлага за декември?
Шефът на "Газпром" ще подпише Окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода "Южен поток"

Руският президент Владимир Путин е отложил с месец идването си в България. По предварителна информация той трябваше да е в София на 9 ноември за подписването за "Южен поток". Както и да направи символична първа копка с премиера Бойко Борисов в Провадия, където се очаква да излиза тръбата на българска територия.

Путин обаче ще дойде през декември, но още не е насрочена дата. Промяната не е заради липса на готовност на българската страна. По-вероятно било руският президент да дойде в началото на декември след визитата му в Турция. 9 ноември и досега не бе потвърдена дата от Кремъл за визита в София. Тя обаче бе съобщена от премиера Бойко Борисов, припомня в. "Стандарт".

Путин отложи за 3 декември посещението си в Анкара, което бе планирано за 14 и 15 октомври. От началото на ноември за декември е преместена и визитата му в Индия. Путин пропусна и 4-странна среща в Пакистан за Афганистан в началото на октомври.

Вариантът руският президент да дойде през декември не бил нов и е бил обсъждан още преди да се появи информацията, че той ще дойде за подписването на "Южен поток" на 9 ноември. Засега е ясно, че Путин ще е на работно, а не на официално посещение. Във министерството на външните работи се подготвят за визитата, като пишат опорните точки за разговорите на българската страна с Путин.

На 9 ноември е 100% сигурно, че ще бъде подписано Окончателното инвестиционно решение за изграждането на газопровода "Южен поток". За целта в София пристига председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.

Припомняме ви, преди около 2 седмици премиерът Бойко Борисов заплаши с отказ от участие в преговорите за "Южен поток", ако руският президент Владимир Путин не посети България на 9 ноември тази година.

"Ако Путин не дойде у нас, и аз няма да участвам в преговорите за "Южен поток", казва Борисов пред вестник "Преса". В същото време от българското Министерството на външните работи официално признават, че посещението на руския президент не е сигурно.

Лично министър-председателят Бойко Борисов на 13 септември тази година съобщи, че Владимир Путин ще дойде на 9 ноември в България. Ден след това от Кремъл съобщиха, че подобна визита не е планирана в графика на руския държавен глава. Известно напрежение в двустранните отношения предизвика и изявлението на вицепремиера Симеон Дянков, който каза, че "ако трябва, пак ще ги пляскаме руснаците", припомня БГНЕС.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти