Визите за руски туристи вече ще се издават за три дни
30.03.2015 | 18:30
econ.bg
Визите за руски туристи вече ще се издават за три дни
За целта пращаме повече български служители в консулските ни служби в Русия

Туристическите визи за руски граждани ще се издават за срок от три работни дни. Затова са се договорили министерствата на туризма и на външните работи. За да се улесни процеса и намали срока за изадаване на нужните документи, от външно ще изпратят повече български служители в консулските ни служби в Русия.

Облекчението в процедурите по издаването на документи за пребиваване на руски туристи е част от мерките, предприети от държавата, за ограничаване спада на руски и украински летовници за предстоящия морски сезон, съобщиха от туристическото министерство. Предприети са и стъпки за компенсиране на евентуалната загуба на тези пазари с летовници от други дестинации.

Двете министерства са договорили още в началото на февруари по-облекчени процедури за издаване на визи за граждани от бившите съветски републики - Беларус, Украйна, Казахстан, Армения и Грузия.

Междувременно стартира и рекламната кампания на страната ни по четири паневропейски телевизии – "Евроспорт", "Дискавъри", "Евронюз" и "Нешънъл джиографик", припомнят отведомството на Николина Ангелкова.

Кампанията е на обща стойност от 2,5 млн. евро по Оперативна програма "Регионално развитие" за стария програмен период.

Очакванията на министъра са всичко това да доведе до увеличение от редица пазари, които да компенсират спад от Русия.

Становището на ведомството идва в отговор на вчерашния голям протест в Бургас на бизнесмени от сферата на туризма и строителството, които настояват България да не подкрепя санкциите срещу Русия заради негативните последици върху икономиката на страната.

Припомняме, че в следствие на тях по информация на туроператори и хотелиери записванията на руснаци за предстоящия летен сезон на Черноморието са наднали с над 60%. Руското правителство пък наложи официална забрана за всички държавни служители, включително и в силовите ведомства, да идват на почивка в България.

Според ресорния министър Ангелкова обаче спадът на руски туристи не бил голям – само около 5000 души, но прекалено се драматизирал.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти