Винетките няма да поскъпват от догодина
02.12.2014 | 12:30
Винетките няма да поскъпват от догодина
Новите стикери ще бъдат пуснати на 15 декември

Цените на винетките остават същите догодина. Това потвърди регионалният министър Лиляна Павлова. „За шеста поредна година не променяме стойността на винетките“, посочва тя.

Без промяна годишната винетка остава на стойност от 67 лева, месечната – 25 лева, а седмичната – 10 лева. Без промяна са и цените на стикерите за моторните превозни средства от категория 1 и 2, в която влизат тежкотоварните камиони и автобусите. 

Регионалният министър коментира, че от 15 декември ще започне разпространяването на новите винетни стикери. Те допълва, че преди коледните празници ще бъдат пуснати около 2,8 млн. винетки от различните видове и за различните превозни средства, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура".

"До края на декември ще върви паралелна продажба на винетни стикери за 2014 г. и 2015 г. Това означава, че ако потребител си закупи седмична или месечна винетка за 2014 г. например на 31 декември тя ще бъде валидизирана от дата 31 декември и ще бъде валидна един календарен месец, ако е месечна и съответно следващите седем дни, ако е седмична. Годишните винетки за 2014 г. за всички видове превозни средства са валидни до 31 януари 2015 г.", обяснява председателят на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Лиляна Павлова акцентира, че приходите от винетните стикери са единственият първоизточник на средства за Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). От тези пари ведомството инвестира за ремонт на републикански пътища. Министърът посочва, че средногодишните приходи от винетните стикери са в размер на около 220 млн. лв. „Отбелязваме ръст при приходите от винетки от 6%. Това е добра и важна тенденция”, обясни Павлова.

От АПИ съветват шофьорите да закупуват винетки само от официално определените за това места. Това са големите бензиностанции и търговски вериги, офисите на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП. Винетки се продават в над 3300 разпространителски пункта.  

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти