Властите заличиха от информационната ветеринарна система над 60 хил. животни
20.05.2019 | 17:05
econ.bg
Властите заличиха от информационната ветеринарна система над 60 хил. животни
Мерките са част от започналата инвентаризация, която трябва да установи колко са „виртуалните“ животни, за които недобросъвестни фермери получават субсидии

Ветеринарните власти са заличили от информационната си система над 60 хиляди селскостопански животни - съобщава специализираният сайт „Агроновините“. Мерките са част от започналата инвентаризация, която трябва да установи колко са „виртуалните“ животни, за които недобросъвестни фермери получават субсидии.

Такива животни не могат да се придвижат до кланица и да се използват за храна на хората - потвърдиха от Агенцията по храните за „Хоризонт“.

По закон фермерите са длъжни да информират ветеринарите за всяка промяна - раждане, смърт, продажба или клане на животните. Често обаче те не го правят и така в регистрите остават вписани животни, които физически трудно биха съществували.

Такива доскоро са били 11 хиляди или над 20-годишни говеда, близо 30 хиляди кози и овце на възраст над 15 години, 11 000 прасета на преклонната над 6-годишна възраст. Освен че тази възраст е доста над описаната в учебниците по зоотехника, за тези животни няма данни за никакви манипулации, като ваксини, прегледи, придвижване или пък смърт.

Заради тези бели петна в проследяването ветеринарите ги премахват от регистрите, а, ако са живи, те съществуват незаконно.

Ако съответният стопанин има претенции, че служебно изгубени животни са налични в неговата ферма, достатъчно е да подаде заявление в агенцията и данните за добитъка ще се възстановят служебно. Всичко това ще направи системата на ветеринарите по-актуална и ще е ясно какъв е броят на селскостопанските животни в страната.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти