Водомерите и топломерите ще могат да се вземат под наем
14.05.2010 | 11:01
Водомерите и топломерите ще могат да се вземат под наем
Промяната в Закона за енергетиката е инициирана от Валентин Николов от ГЕРБ

Потребителите ще могат да вземат топломери и водомери под наем и да ги купуват на лизинг. Това стана ясно на брифинг в парламента, по време на който бяха представени промени в Закона за енергетиката, инициирани от ПГ на ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, който е внесъл решението, обясни, че потребителите ще могат да сменят топломерите и водомерите си по всяко време. Промените предвиждат абонатите вече да не бъдат задължавани да са собственици на измервателните уреди.

Освен това потребителите ще могат да сменят фирмата за дялово разпределение преди изтичането на живота на топлинните уреди. Николов обясни, че след приемането на промените отчитанията ще могат да стават дистанционно, което ще позволи по-голяма точност.

Членът на парламентарната комисия по икономика, енергетика и туризъм аргументира предложението за промяна в закона с това, че в момента 560 хил. абонати трябва да си подменят топломерите: Никъде в Европа не е задължен потребителят да бъде собственик на тези топломери и водомери. Според него изменението в закона ще спре практиката потребителите да купуват най-евтините топлинни уреди, които могат да се окажат некачествени, предаде Агенция "Фокус".

Очаква се промените да влязат в сила от новия отоплителен сезон.

Друго изменение предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да може да назначава одити на електроразпределителните дружества за тяхна сметка. Тази промяна цели възможността държавният регулатор да извършва по-всеобхватен контрол върху дейността и информацията, предоставяна от лицензираните дружества. Така според Николов ще може да бъде проверено и качеството на услугата, което е компонент в образуването на крайната цена на електроенергията за потребителите.

Измененията са съласувани с шефа на ДКЕВР Ангел Семеджиев и зам.-министъра на енергетиката Мая Христова, информира Дневник.bg.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти