Водомерите няма да стават собственост на ВиК-дружествата
02.05.2012 | 14:34
Водомерите няма да стават собственост на ВиК-дружествата
Обмисля се удължаване на срока за проверка на уредите

Обмисля се срокът за проверка на водомерите да се удължи от 5 на 7 или 10 години. Това каза пред журналисти днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Предложението се обсъжда с експерти, които да  кажат до каква степен е съвместимо със Закона за измерванията, информира БТА.

В момента всеки уред подлежи на проверка на всеки пет години и на евентуална подмяна. "Няма как водомерите да станат собственост на фирмата - доставчик на водна услуга", посочи Павлова.

Сега водомерите в тях са частна собственост. Според наредба от 2004 г. на всеки 5 години те трябва да се проверяват и настройват от специализирана лаборатория. Много домакинства напоследък получават предупредителни бележки, че са заплашени от санкция, ако уредите не са били инспектирани. Наказанието е, че потреблението започва да се изчислява “на база”. В момента тя е 6 кубика вода на човек в топлофицирано жилище и 5 куб. на човек в нетоплофицирано, обяснява в. "Труд".

В случай че специализираната лаборатория установи неточности, измерителният уред трябва да се подмени. Калибрирането струва между 25 и 35 лв., а нов водомер - също толкова. За средно голям апартамент с по един водомер за топлата и за студената вода това прави към 100-140 лв.

“Работната група разгледа възможността тези разходи да се поемат от ВиК операторите. Те обаче искат да могат да ги включат в бизнес плановете си и затова сме поискали мнение и от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)”, каза Павлова. В края на миналата седмица тя съобщи, че концепцията ще е готова до 3 месеца.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти