Военното министерство трябва да обяви получените оферти за модернизация на ВВС
01.10.2018 | 09:00
econ.bg
Военното министерство трябва да обяви получените оферти за модернизация на ВВС
До поредния конкурс се стигна, след като новото мнозинство на третото правителство „Борисов“ отмени взето в последните дни на преходния кабинет решение за класиране на първо място на шведската оферта и декласиране на американската

Понеделник е крайният срок, в който държавите, на които България е изпратила искане за предложения за боен самолет, да подготвят своите отговори. България е поканила компании от седем държави да изпратят оферти за конкурса за купуване на пет нови изтребителя и седем втора употреба. 

Очаква се Министерството на отбраната да обяви днес кои държави са предложили оферти за модернизация на ВВС. За до 8 изтребителя България трябва да даде близо милиард и 800 милиона лева през следващите няколко години.

Очакват се оферти от САЩ, Португалия, Израел, Италия, Германия, Франция, Швеция. Дори и при това разнообразие обаче вариантите се свеждат до избор между европейската оферта за "Грипен" и варианти на американските F-16 - нови или употребявани.След отварянето на офертите думата ще има междуведомствена комисия, назначена от премиера, която ще ги обсъди. А след това предстои отваряне на ценовата оферта и класиране на подадените предложения.

До поредния конкурс се стигна, след като новото мнозинство на третото правителство „Борисов“ отмени взето в последните дни на преходния кабинет решение за класиране на първо място на шведската оферта и декласиране на американската.

Новата процедура бе белязана с критиките на президента Румен Радев за съмнения в предрешеност на сделката и посещения на делегации в САЩ и Швеция, както и на министъра на отбраната в Израел.

Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев се надява до края на годината да има подписан договор поне по един от трите проекта за модернизацията на армията.

Неотдавна се разбра, че сделки за корабите и Сухопътните войски до края на годината няма да има.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти