Вратичка в закона улеснява кражбата на фирми
24.11.2014 | 10:55
Вратичка в закона улеснява кражбата на фирми
Всеки месец се правят опити да бъдат откраднати по десетина фирми

Пропуски в Закона за търговския регистър правят кражбата на фирми и присвояването на чужди активи по-лесно за измамниците. Адвокати предупреждават, че страната ни се намира на прага на епидемия от подобни престъпления заради вратичка в законодателството.

Според експерти основният проблем е, че промените в Търговския регистър могат да се извършват по електронен път.

„С една ножичка, лепило и бял лист може да апликирате каквото си искате, да го сканирате чрез скенер и компютър и да го пуснете чрез адвокат в Търговския регистър, да се впишат промените”, обясни адвокатът Иван Маринов.

От Агенцията по вписванията признават, че всеки месец се правят опити да бъдат откраднати по десетина фирми. Собствениците обаче, сами трябвало да опазват фирмите си.

„Това е вече отговорност на самия собственик на фирмата - да направи тези проверки и да си защитава собствеността, вие като излизате от вас сигурно проверявате дали сте заключили своя дом”, коментира пред bTV изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Венцислав Спирдонов.

От агенцията посочват, че документите, пристигнали по елекронен път, няма как да бъдат проверени дали са истински, тъй като служителите не са полицаи или графолози.

Засега единственият сигурен начин собствениците да опазят фирмата си е да се абонират за SMS известяване. При всеки подаден документ за промяна във фирмата ще получават SMS. Парадоксът е, че от 40 000 регистрирани фирми в България собствениците на едва 4000 са се абонирали за това.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти