Всеки втори не вярва в борбата с корупцията по високите етажи на властта според "Алфа Рисърч"
26.09.2017 | 14:40
econ.bg
Всеки втори не вярва в борбата с корупцията по високите етажи на властта според "Алфа Рисърч"
За близо 18 на сто нещата биха могли да се променят, ако има единен антикорупционен орган и неговият председател се излъчва от президента

Липсата на резултати в битката с корупцията и престъпността, както и несигурността са основните причини, които свалят кредита на доверие към правителството. Това показват данните от традиционното проучване на обществените нагласи на "Алфа Рисърч". То е проведено в периода 13-20 септември чрез 1030 интервюта.

Почти половината от участвалите в анализа (45%) заявяват, че изобщо не вярват, че в България борбата с корупцията по високите етажи на властта е желана и възможна. За близо 18 на сто нещата биха могли да се променят, ако има единен антикорупционен орган и неговият председател се излъчва от президента. 15% са на същото мнение, но ако ръководителят на звеното се излъчва с квалифицирано мнозинство от парламента.

Близо половината запитани са казали, че знаят, че ще се приема закон за борбата с корупцията по високите етажи, но не знаят нищо конкретно от него. Всеки трети пък изобщо не следи темата.

Въпреки декларираната нетърпимост към корупцията едва 8% са склонни да подадат с името си сигнал за корумпиран политик. Една трета обаче са на мнение, че подобна активност няма да има никакъв ефект, а 19 на сто дори се притесняват, че след подаването на сигнал самите те могат да пострадат. Почти всеки пети е готов да сигнализира за корумпиран политик, но само ако остане анонимен.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти