Всеки трети българин работи на 1 май
01.05.2015 | 16:00
econ.bg
Всеки трети българин работи на 1 май
Във всяка десета фирма на работа са половината служители

Всеки трети българин работи на 1 май, въпреки че Денят на труда официално е обявен за неработен ден. Във всяка десета фирма на работа са половината служители.

Основните причини хората да работят на празника са две. Първата е по-високата надница. Всеки, който работи днес, трябва да получи двойно възнаграждение. Другата причина е дежурството - хората, които работят по график, просто се оказват дежурни, независимо от деня и датата. Всяка десета фирма работи на празника, защото има прекалено много работа, информира Нова телевизия.

Сред трудещите се в Деня на труда най-много са служителите в сферата на услугите и търговията, следва туризмът, производството, транспорта и здравеопазването. Най-малко са работещите днес строители.

Близо половината от почиващите пък ще си вземат допълнителни дни, за да удължат почивката и да слеят 1-ви и 6-ти май.

„Натрупването на почивните дни води до изоставане на производството в някои предприятия и това налага служителите и работодатели в едно съвместно споразумение и партньорство да решат да работят на почивния ден, за да изпълнят заложените планове”, коментира Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Като голямо предприятие ни трябва екип, който да работи и понякога празниците възпрепятстват поръчки за западни клиенти. Най-важното за нас е клиента”, подчерта Тодор Йосифов, който работи като мениджър във фирма за промишлени вентилатори.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти