Всички френски министри разкриха имуществото си
16.04.2013 | 12:05
<p><strong>Франция </strong>с 2 435,4 тона заема четвъртото място, съставляващи 70,4% от резервите на страната.</p>
Мярката е пряко следствие от финансовите скандали, разтърсили върховете на френската политика

Членовете на френското правителство публикуваха информация за цялото си имущество. Мярката е последица от скандала с бившия френски министър на финансите Жером Каюзак и с разкриването на притежаваната от него тайна сметка с близо 600 хил. евро в швейцарска банка. Оповестяването на данните е и първият етап от повишаването на морала, което е необходимо, за да се възстанови доверието между политици и граждани, съобщи Агенция "Франс прес", цитирана от БНР.

В имуществените декларации са вписани недвижими имоти, бижута, произведения на изкуството и автомобили, притежавани от 37-те министри и премиера Жан-Марк Еро.

От тях става ясно, че министър-председателят притежава 15-годишен автомобил Volkswagen Combi, оценен на 1000 евро, а министърът на външните работи Лоран Фабиюс има имущество, равняващо се на 6 милиона евро.

Според проучвания на общественото мнение, мнозинството французи подкрепят публикуването на тези данни след скандала с Жером Каюзак. Самият той чака решението на френските прокурори. Ако бъде обвинен и признат за виновен, той може да получи до 5 години затвор и голяма глоба. Ако обаче се докаже, че финансовите машинации са извършени благодарение на служебното му положение, срокът за лишаване от свобода може да бъде увеличен два пъти, а глобата да стигне 750 000 евро.

В момента Франция е разтърсвана от финансови скандали по върховете на политиката. В началото на април, освен за тайната сметка на Каюзак, се разпространи и информацията, че бившият ковчежник на Социалистическата партия, към която президентът Франсоа Оланд принадлежи, е инвестирал в две офшорни компании на Каймановите острови. Според анализатори тези факти ще ударят сериозно по имиджа на държавния глава.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти