Всяка трета фирма с бонуси за Великден
09.04.2014 | 11:20
Всяка трета фирма с бонуси за Великден
От надбавките бизнесът ще спечели повече, смятат експерти

Всеки трети работодател у нас планира да раздаде бонуси на персонала си за Великден. Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Според проучването основната причина за това, по-голяма част от компаниите да не раздават празнични премии е, че те не могат да си го позволят. Експертите обаче са категорични, че от бонусите за великденските празници дадената компания ще спечели повече, отколкото ще загуби.

"Това стимулира хората да са по-ангажирани и съответно да дават повече от себе си", коментира Надя Василева, представител на фирма за подбор на персонал, цитирана от "Нова телевизия".

Желанията обаче често се сблъскват с реалността. Според работодателите условията за бизнес у нас са трудни, оттам и липсата на възможност за допълнителни пари по празниците.

"Конкуренция, свит вътрешен пазар... при намалено търсене, изпадащи цени и още по-затруднено положение. Това е една спирала, която сега върви в затягане на ситуацията на пазара", заяви Цветан Симеонов от БТПП.

Докато тази година великденски бонуси ще получат всички пенсионери и държавни служители, повечето данъкоплатци ще трябва да разчитат единствено на доходите си.

Все пак за някои бонуси ще има. Всеки трети работодател дори планира да даде над 200 лв. Повечето от късметлиите (76%) ще получат бонусите си под формата на пари, а всеки десети ще вземе ваучер (11%). Мнозинството от работодатели ще дадат пари на всичките си служители (60%).

Размерът на бонуса ще зависи най-вече от приноса на всеки работник, като едва всеки трети ще раздава пари по равно.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти