Въвеждат електронна система за контрол на незаконната сеч до края на годината
24.11.2014 | 10:40
Въвеждат електронна система за контрол на незаконната сеч до края на годината
Създават се допълнителни 173 мобилни екипа за проверки на добивната дървесина

До 2015 г. ще бъде въведена единна електронна информационна система за регистрация на електронен превозен билет за превозване на дървесина. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред Нова телевизия.

Тази система ще бъде въведена във всички структури на горските стопанства. Ще бъдат описани уникалните идентификационни номера на пластините, с които ще бъде маркирана дървесината, която се превозва. Електронният превозен билет ще бъде с валидност до 24 часа, след които се отписва от системата като реализиран курс, за да не се извършват злоупотреби.

Това са част от мерките, които министерството ще предприеме за справяне с проблема с незаконната сеч.

Данните на неправителствения сектор показват, че над 2,4 милиона куб. метра дървесина се изсичат незаконно в България, което е ¼ от годишния добив.

„Не мога да се съглася с тези данни за незаконната сеч, по-скоро реалистичните данни са за около 1 милион куб.метра годишно”, заяви Танева.

Освен това министърът заяви, че се създават допълнителни 173 мобилни екипа за проверка и контрол на добиваната дървесина.

„За да се избегнат местните зависимост, мобилните екипи ще бъдат пращани в други териториални поделения. Екипите ще спират колите, които превозват дървесина, за да установят дали е законно добита и дали има всички документи”, уточни Танева. "Ако се установи нарушение, дървесината ще бъде конфискуван”, обясни земеделският министър.  

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти