Възстановяване на производствената активност в еврозоната
22.08.2013 | 16:05
Възстановяване на производствената активност в еврозоната
Новината оживи европейските фондови пазари, които нараснаха в ранната търговия

Индексът на производствената активност PMI (Purchasing Managers' Index) в еврозоната, който измерва промишленото производство и услугите, нарасна до 51,7 пункта през август от 50,5 пункта през юли, предаде "Би Би Си".

Това е най-високият темп на увеличение на индекса от 26 месеца насам. Всяка стойност над 50 означава растеж.

Секторът на услугите нарасна до 51 през август от 49,8 през юли, което представлява 24-месечен връх. Производственият сектор пък достигна 26-месечен връх от 51,3 пункта, в сравнение с 50,3 през юли.

"Третото тримесечие на годината се очертава да бъде най-доброто от пролетта на 2011 г. насам. Определено възходящата тенденция се ръководи от Германия, а способността на Франция да се завърне към устойчив растеж остава под въпрос", заяви Крис Уилямсън, главен икономист в маркетинговата компания Markit.

Новината оживи европейските фондови пазари, които отчетоха ръстове в ранната търговия.

Същевременно обаче пазарите в Азия регистрираха спадове на фона на опасенията, че Федералният резерв на САЩ може да ограничи икономическите стимули с редуциране на т.нар. програма за количествени обклекчения.

Основните борсови пазари в Лондон, Франкфурт и Париж нараснаха с около 1%, пренебрегвайки опасенията за ограничаване на икономическите стимули.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти