Външната ни търговия е на червено с 5,8 млрд. лева
11.11.2014 | 08:15
Външната ни търговия е на червено с 5,8 млрд. лева
Най-голямо отрицателно салдо имаме с Русия

България е на минус с 5,8 млрд. лв. във външната си търговия, показват предварителните данни на националната статистика за вноса и износа до края на септември. В сравнение със същия период на миналата годината външнотърговското ни салдо се е влошило, като дупката между експорта на наши стоки и услуги и импорта на вносни се е увеличила с още 870 млн. лв. В проценти това прави ръст от 17,5 на сто.

Вносът на стоки през първите девет месеца на годината е скочил с малко – 0,5% на годишна база, като е стигнал 37,7 млрд. лв. В същото време износът ни намалява с 2,1% до 31,8 млрд. лв., съобщава в. "Монитор".

Само за септември новините за експорта са положителни като те се дължат на увеличението на продажбите на наши стоки и услуги в страни извън ЕС. Износът за трети страни отбелязва ръст от 15,6%, благодарение на което общият експорт нараства с 3,6 на сто до 3,9 млрд. лв. През същия месец вносът е скочил с 2,4% до 4,61 млрд. лв.

През първите девет месеца на годината основните търговски партньори на страната ни извън Общността са били Турция, Сингапур, Руската федерация, Китай, бившата югославска република Македония и Сърбия. Те формират 53,2% от износа за трети страни.

Заради вноса на енергийни суровини страната ни е на най-голям минус от търговията си с Русия. Към 30 септември отрицателното салдо е 5,156 млрд. лв. В сравнение със същия период на 2013 г. обаче то се подобрява чувствително – с 1,1 млрд. лв. За сметка на това

България удвоява дефицита в търговията си с Китай и към края на септември той стига 503 млн. лв. Вносът на китайски стоки у нас е скочил до 1,25 млрд. лв. при наш експорт от 748 млн. лв.

Три пъти по-голямо на годишна база е отрицателното ни външнотърговско салдо с Украйна, като към края на деветмесечието то възлиза на 615 млн. лв. Основната причина е драстично спадналият ни износ за Украйна – със 65% в сравнение с деветмесечието на 2013 г.

На търговията с трети страни се пада близо половината от дефицита във външната ни търговия. Като цяло експортът на наши фирми за трети страни е намалял с 8% до 11,9 млрд. лв. към края на септември. Вносът също спада с 2,9 на сто до 14,8 млрд. лв.

В рамките на ЕС Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия остават основните търговски партньори на България. На тях се падат 72% от износа ни за държавите членки. Към края на август той се е увеличил с 2,6% до 17,5 млрд. лева. Вносът у нас за същия период е скочил с 3,5% до 20,1 млрд. лв. Най-много стоки от януари до август сме внесли от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Още по темата
Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти