В Германия до петък ще има поредица от 24-часови стачки
30.01.2018 | 09:00
econ.bg
В Германия до петък ще има поредица от 24-часови стачки
Работодателите обявиха, че ще поискат от съда да спре протеста, който според тях ще причини огромни финансови щети

Работници в машиностроенето и металодобива в Германия започват от тази вечер поредица от 24-часови стачки, след като се провалиха преговорите между работодателите и големия профсъюз IG Metall. Двете страни може да се срещнат отново, но след като протестите приключат в петък вечерта.

Тази седмица ще бъдат засегнати около 260 компании, от които 70 ще са от провинция Северен Рейн - Вестфалия, където е съсредоточена значителна част от индустриалния сектор. Тук една от най-зависимите от стачките компании е американският производител на автомобили "Форд". Още 40 фирми ще спрат работа в Бавария, където са разположени "Сименс" и производителят на камиони MAN.

Работодателите обявиха, че ще поискат от съда да спре протеста, който според тях ще причини огромни финансови щети.

Стимулирани от най-бързият от 6 години икономически растеж и рекордно ниската безработица в Германия, профсъюзите поискаха 8% увеличение на заплатите в рамките на 27 месеца за 3.9 милиона работници. Друго основно искане е за срок от 2 години да е възможно служители да работят не 35, а 28 часа седмично, за да се грижат за болни роднини или малки деца.

Бизнесът им предложи 6.8% по-високо заплащане и отхвърли идеята за намалената работна седмица, освен ако синдикатите не се съгласят при необходимост да се увеличават часовете труд за останалите работници. В противен случай компаниите просто няма да успяват да си изпълнят договорения обем продукти.

През януари в кратки стачки в подкрепа на позицията на IG Metall участваха почти 1 милион души. От профсъюза казват сега, че верижната 24-часова стачка е последното предупреждение преди да поискат от членовете си да гласуват дали да не се премине към безсрочен протест.

През 1984 г. работниците стачкуваха 7 седмици в защита на искането на IG Metall да се намали работната седмица от 40 на 35 часа. Сега, обаче, производството е много по-зависимо от прецизно адаптирани вериги за доставка и продължително спиране на работата може да създаде сериозни проблеми не само за запазване производството, но и за подновяването му след края на протеста.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти