В Евросъюза има консенсус за допълнителни санкции срещу Русия
19.02.2019 | 15:00
econ.bg
В Евросъюза има консенсус за допълнителни санкции срещу Русия
ЕС ще наложи още санкции на Русия заради кризата с Украйна, като засегнати ще бъдат физически лица от федерацията. Темата бе обсъдена от външните министри на блока, които заявиха ясната си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна

Европейският съюз ще наложи още санкции на Русия заради кризата с Украйна, като засегнати ще бъдат физически лица от федерацията. Темата бе обсъдена от външните министри на блока, които заявиха ясната си подкрепа за териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

„Мога да потвърдя, че има политически консенсус за допълнителни санкции срещу някои физически лица, но за формалото приемане на законовите актове ще са нужни няколко дни. Русия носи специална отговорност за прилагането на Минските споразумения, което не се случва. Казах това в разговора си с руския външен министър Лавров“, заяви Федерика Могерини – върховен представител на ЕС за външната политика.

Могерини посочи ясно условията за вдигане на съществуващите и допълнителните санкции: съблюдаване на международното право, зачитане на териториалната цялост на Украйна и пълно прилагане на Минските споразумения за прекратяване на огъня в Донбас.

"Абсолютно недопустимо е това, което прави Русия. Тя трябва да освободи 24-амата украинки моряци. С ускоряването на санкциите изпращаме ясен сигнал за солидарност с Украйна, но и ясен сигнал към Москва", каза Андерс Самуелсон – външен министър на Дания.

Според източници на руски информационни агенции, до две седмици Съветът на ЕС ще вземе решение за удължаване на индивидуалните санкции срещу физически лица и организации от Руската федерация.

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти