В Китай обсъждат обединяване на банковия и застрахователния регулатори
01.02.2018 | 16:40
econ.bg
В Китай обсъждат обединяване на банковия и застрахователния регулатори
Миналата година генералният секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин обяви създаването на Комитет по финансовата стабилност и развитието, чиято цел е подобряване на координацията между различните държавни ведомства

Китайските власти обсъждат сливането на банковия и застрахователния регулатори. Така, според тях, ще се подобри координацията на мерките по противодействие на финансовите рискове.

Държавните ведомства, подопечни на групата по реформите в Комунистическата партия на КНР вече са готови с  плана за обединяване на Китайската комисия по банковото регулиране (CBRC) и Китайската комисия по контрол на застрахователния бранш (CIRC) в едно ведомство. Властите могат да обявят сливането след старта на ежегодната сесия на Всекитайското събрание на народните представители, което тази година започва на 5 март.

Алтернативните планове, обсъждани при изготвянето на предложението, са били създаването на суперрегулатор, който да обедини освен банковия и застрахователния сектори, още и Централната банка и регулатора на фондовия пазар, както и разширяване правомощията на Народната банка на Китай за контрол на трите сектора.

Миналата година генералният секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин обяви създаването на Комитет по финансовата стабилност и развитието, чиято цел е подобряване на координацията между различните държавни ведомства.

 

 

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти