В МЗХ летели пари, а не калинки
19.03.2011 | 10:31
В МЗХ летели пари, а не калинки
Земеделският министър изрази учудване, че освен от всичко друго Мая Манолова разбира и от кренвирши

Средствата, които страната ни трябва да усвоява по европейските програми, трябва да бъдат управлявани от икономисти. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от левицата Петър Курумбашев за кадровата политика във ведомството му.

Последният обърна внимание, че изпълнителният директор на агенцията по рибарство и аквакултури Явор Недев по специалност е юрист, а по трудов стаж по думите му е по-интересно, и се обърна към министъра да му каже каква представа има той от рибарство и аквакултури. Депутатът завърши с това, че директорът на дирекция "Животновъдство" към земеделското министерство Кирил Кирков по професия е икономист и е завършил търговия.

Трайков ще трябва в министерството на икономиката да започне да назначава растиниевъди и животновъди, защото вие сте решили въпросите на министерството на икономиката и енергетиката, коментира "червеният" депутат и се обърна към земеделския министър със следния въпрос: Според вас с тези назначения, които трябва да са експертни, а не на политическо ниво, не мислите ли, че в министерството на земеделието всъщност летят калинки?.

Найденов отговори шеговито, че „не знае дали летят калинки", но бе категоричен, че летят много пари и в общата селскостопанска политика ежегодно влизат 34% от общия бюджет на Европейския съюз. Той представи данни, според които 3,2 млрд. евро или над 6 млрд. лв. трябва да влязат само по Програмата за развитие на селските райони и още около 4 млрд. лв. като директни плащания. По думите му това е почти половината от средствата, които влизат в България като европейски средства, към тях има и национални доплащания.

Тези средства трябва да бъдат управлявани от икономисти и не виждам нищо лошо, че когато забоксува програмата по рибарство назначих вместо много добрия специалист професор по рибарство добър икономист който да може да раздвижи тази програма и тя се раздвижи, коментира министърът.

В момента изкупната цена на литър мляко от 30 стотинки скочи на 80 стотинки, така министър Мирослав Найденов разясни ефекта от въвеждането на стандартите при храните в отговор на въпрос на Мая Манолова от БСП. Той изрази учудване, че освен от всичко друго Манолова разбира и от кренвирши например, информира Dariknews.bg.

Водещи
Всички материали
Най-четени
Aкценти